Panel Klienta
Beta-alanina, czyli aminokwas, który kochają sportowcy

Beta-alanina, czyli aminokwas, który kochają sportowcy

05.12.2020 | Zdrowie

Beta-alanina to jeden z najpopularniejszych suplementów aminokwasowych, który poprawia wydolność serca, zmniejsza zmęczenie mięśni i odkładanie się kwasów. Czyli wszystko to na czym zależy osobom aktywnie uprawiającym sport.

Co to jest beta-alanina?

Beta-alanina, czyli b-Alanina jest aminokwasem, który naturalnie występuje w naszym mięśniach i w mózgu. Wspólnie z histydyną, czyli organicznym związkiem chemicznym, jednym z 20 aminokwasów białkowych, tworzy karnozynę. Ta z kolei pomaga zmniejszyć odkładanie się kwasu podczas wysiłku fizycznego.

Dla kogo?

Beta-alanina powinna być przyjmowana przez sportowców, którzy wykonują intensywny i wyczerpujący trening powodujący gromadzenie się kwasu mlekowego w ich mięśniach, taki jak interwały o dużej intensywności, wiosłowanie czy sprint. Beta-alanina pomaga również w opóźnieniu zmęczenia w powtarzających się, intensywnych partiach treningu trwających nawet do 4 minut.

Beta-alanina jest nie tylko stosowana w celu poprawy wyników sportowych i wydolności wysiłkowej, ale również do budowania beztłuszczowej masy mięśniowej czy poprawy funkcjonowania fizycznego u osób starszych. A dlaczego? Ponieważ beta-alanina zażywana przez osoby powyżej 50 roku życia zwiększa ich wydolność wysiłkową, a także wpływa korzystnie na ich mięśnie.

Dawkowanie

W celach poprawy wydolności fizycznej zalecana, dzienna dawka to 3,2-6,4 g beta-alaniny. Zaleca się, aby suplement ten zażywać przed i po treningu, w celu zahamowania wydzielania się kwasu mlekowego w trakcie treningu i szybkiej regeneracji mięśni tuż po nim. Nie powinno się przekraczać 12 tygodniowego okresu suplementacji.

Przedawkowanie

Przy zalecanym sposobie dawkowania beta-alaniny nie powinno dojść do przedawkowania tego suplementu. Nie istnieją badania, w których badani zgłosiliby jakiekolwiek skutki uboczne przy umiarkowanych dawkach beta-alaniny.

Zbyt wysokie dawki tego suplementów mogą jedynie powodować zaczerwienienie skóry i mrowienie. Tak jak zawsze, i tym razem zalecamy umiar.