Co to jest superfoods i dlaczego warto je jeść?

Termin „superfood” jest dość nowym pojęciem, które odnosi się do żywności. Główną zasadą produktu, który może nosić miano „superfood” są właściwości, które płyną z jego spożywania, to znaczy: maksymalne korzyści odżywcze przy minimalnej kaloryczności.

Produkty te są pełne witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Przypisuje się im właściwości zdrowotne, witalne oraz energetyczne.

Przeciwutleniacze to ważny element superfoods, ponieważ pomagają one neutralizować wolne rodniki w naszym organizmie. W związku z tym przeciwutleniacze zapobiegają takim chorobom jak:

  • Choroby serca,
  • Choroby nowotworowe,
  • Artretyzm,
  • Choroby układu oddechowego,
  • Problemy z odpornością.

Trzeba jednak pamiętać, że superfood nie są lekami, które zapobiegną wszystkim naszym dolegliwościom. Superfoods są dodatkiem do naszej codziennej, zdrowej i zbilansowanej diety. Nie można nimi zastąpić wszystkich posiłków, a jedynie urozmaicić nimi naszą dietę.

Popularne superfoods to:

  • Jagody

Dzięki wyższemu poziomowi flawonoidów, czyli naturalnych związków bioaktywnych o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwutleniających, spożywanie ich zmniejsza ryzyko ataku serca. Wśród zalecanych jagód znajdziemy:

  1. Jagody acai, które zawierają 19 aminokwasów i wiele przeciwutleniaczy;
  2. Jagody Goji, które są bogate w witaminę C i E, a także w wiele różnych flawonoidów;
  3. Żurawina- bogata w błonnik, mangan i witaminę K

 

  • Soja

Badania wykazują bardzo wysokie stężenie izoflawonów w soi. Wpływa to korzystnie na zmniejszenie tzw. złego cholesterolu we krwi. Dodatkowo soja wpływa pozytywnie na pamięć, a także zapobiega utracie masy kostnej u osób starszych.

  • Herbata

W tym znanym od pokoleń naparze kryje się wiele dobrych dla naszego zdrowia właściwości. Przede wszystkim herbata zawiera niewiele kalorii, dobrze nawadnia, a także jest źródłem przeciwutleniaczy. Zielona herbata zawiera dużo katechiny, czyli silnych przeciwutleniaczy, które posiadają dobre właściwości przeciwzapalne i przeciwrakotwórcze.

Dodatkowo zielona herbata, a także biała herbata zmniejszają poziom naszego stresu.

  • Zielone warzywa liściaste

Należą do nich m.in.: szpinak, jarmuż, botwina, kapusta, które bogate są w witaminy: A, C, E i K oraz wiele witamin z grupy B. Dodatkowo warzywa te wyróżniają się dużą zawartością karotenoidów, żelaza, magnezu, potasu i wapnia.

  • Kakaowiec

Zapewne większość z was wie, że z kakaowca wytwarzane jest kakao, które stanowi główny składnik czekolady. Z kolei badania wykazały, że gorzka czekolada jest bogata we flawonoidy, które mają działanie przeciwutleniające, zapobiegają chorobie wieńcowej, a także wzmacniają nasz układ odpornościowy.

Coraz większą popularność w kategorii superfoods zyskują również:

  • Spirulina,
  • Czosnek,
  • Kurkuma,
  • Jęczmień,
  • Buraki i sok z buraków,
  • Niebiesko-zielone algi,
  • Brazylijskie orzechy.

Skoro już wiesz czym jest superfood i jakie właściwości wnosi do naszej diety to nadszedł czas, abyś wprowadził to wszystko do swojego dziennego menu. Nie bój się koloru! Im bardziej intensywne kolorystycznie warzywa znajdują się na naszym talerzu, tym wyższy jest poziom przeciwutleniaczy w posiłku. Do porannej owsianki dodaj jagód i pamiętaj, aby owoce i warzywa stanowiły ważny element Twojej diety. A pomiędzy posiłkami pij dużo zielonej i białej herbaty. Możesz też spróbować japońskiej matchy, której właściwości opiszemy w oddzielnym poście, bo jest tego warta. Podczas gotowania nie zapominaj o kurkumie, kminku, imbirze czy cynamonie. Na przekąskę wybierz orzechy brazylijskie lub pestki dyni czy słonecznika. Smacznego!