Panel Klienta
Glutaminian sodu - zdrowy czy nie zdrowy? Rozwiewamy Wasze wątpliwości!

Glutaminian sodu - zdrowy czy nie zdrowy? Rozwiewamy Wasze wątpliwości!

04.02.2021 | Dieta

Wokół glutaminianu sodu od lat krąży wiele kontrowersji. Uważa się, że ten biały, krystaliczny proszek przypominający wyglądem sól czy cukier powoduje astmę, bóle głowy, a nawet prowadzi do powstawania nieodwracalnych uszkodzeń w mózgu. Z drugiej jednak strony istnieją badania, które świadczą o tym, że MSG nie jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Kilka faktów

  • MSG (ang.Monosodium Glutamate) to skrót od glutaminianu sodu, który jest powszechnym dodatkiem do żywności o numerze- E621. Używany jest w celu wzmocnienia smaku.
  • MSG pochodzi z aminokwasu glutaminianu lub kwasu glutaminowego, który jest jednym z najpowszechniejszych aminokwasów w przyrodzie.
  • MSG wzmacnia piąty, podstawowy smak potraw- umami. Obok słodkiego, słonego, kwaśnego i gorzkiego, umami nadaje pikantnego, mięsistego smaku spożywanej przez nas żywności.
  • Najpopularniejszy jest w kuchni azjatyckiej.

Dlaczego zatem MSG uważany jest za szkodliwy dodatek do żywności?

Kwas glutaminowy działa jak neuroprzekaźnik w mózgu. Dlatego uważa się, że zbyt duża ilość glutaminianu sodu w organizmie może prowadzić do zbyt dużej ilości glutaminianu w mózgu i nadmiernej stymulacji komórek nerwowych. Z tego właśnie powodu MSG został oznaczony jako ekscytotoksyna. W latach sześćdziesiątych przeprowadzono również badanie na grupie nowonarodzonych myszy, którym wstrzyknięto duże dawki glutaminianu sodu co spowodowało szkodliwe skutki neurologiczne w ich organizmach.

Jednak prawdą jest również to, że ilość glutaminianu w naszej diecie jest na tyle niska, że ma niewielki, a często żaden wpływ na nasz mózg.

Czy MSG ma wpływ na otyłość i zaburzenia metaboliczne?

  • Istnieją badania, które łączą spożycie glutaminianu sodu z przyrostem masy ciała, jednak wyniki płynące z nich są zbyt słabe i często niespójne.
  • Istnieją badania na myszach i szczurach, które potwierdzają wpływ dużej dawki glutaminianu sodu na ich otyłość.
  • Inne badania, tym razem przeprowadzone w Chinach potwierdziły wpływ glutaminianu sodu na przyrost masy ciała badanej grupy Chińczyków, przy średnim spożyciu w zakresie 0,33-2,2 grama dziennie. Przy podobnej dawce, czyli 2,2 grama dziennie, badania przeprowadzone w Wietnamie nie wykazały jednoznacznego wpływu glutaminianu sodu na przyrost wagi.
  • Z kolei badania wykonane w Tajlandii zostały zakwestionowane ze względu na wady metodologiczne, ponieważ zastosowano wtedy nierealistycznie wysokie dawki glutaminianu sodu na badanej grupie.

Uważa się, że potrzebne są kolejne badania na ludziach, które jednoznacznie i niepodważalnie potwierdzą związek MSG z otyłością i zaburzeniami metabolicznymi.

Wniosek nasuwa się sam.

Prawda zawsze leży gdzieś po środku. Należy pamiętać, że glutaminian sodu występuje zazwyczaj w przetworzonej żywności niskiej jakości, której i tak powinniśmy unikać.

Jeśli stawiamy na zbilansowaną, zdrową dietę z dużą ilością pełnowartościowych produktów to nie powinniśmy obawiać się wysokiego spożycia glutaminianu sodu.