Panel Klienta
Dieta wysokobiałkowa

Dieta wysokobiałkowa

14.01.2021 | Dieta

Białko jest niezwykle ważne dla poprawnego funkcjonowania naszego organizmu. Właściwa wartość spożycia białka wynosi 0,8g na jeden kilogram naszej masy. Istnieją jednak dowody przemawiający za dziennym zwiększeniem spożycia białka w celu utraty wagi i dla poprawy zdrowia.

Kilka faktów na temat białka

  • Białko jest jednym z trzech makroskładników. Dwa pozostałe to tłuszcze i węglowodany.
  • Białko jest bardzo ważne dla właściwego funkcjonowania naszego organizmu. Odpowiada za:
  • Mięśnie, kości, skórę i nasze włosy, ponieważ jest głównym ich składnikiem.
  • Hormony, które umożliwiają komórkom i narządom komunikację,
  • Enzymy, które w większości są białkami i odpowiadają za tysiące reakcji chemicznych zachodzących w ludzkim organizmie,
  • Transport ważnych cząsteczek w miejsca, gdzie są one potrzebne.

Białko składa się z aminokwasów, a dokładniej rzecz ujmując z 22 aminokwasów, z których aż 9 jest niezbędnych dla właściwego funkcjonowania naszego organizmu. Dodatkowo tych 9 aminokwasów musi być przyjmowane w pożywieniu takim jak: mięso, nabiał, jajka, ryby czy drób. Białko pochodzenia roślinnego w pojedynkę nie jest w stanie dostarczyć naszemu organizmowi wymaganej, dziennej dawki tego makroelementu, dlatego tak ważne jest łączenie go z białkiem zwierzęcym. Do wysokobiałkowej żywności pochodzenia roślinnego zaliczamy przede wszystkim fasolę, rośliny strączkowe, zboża, soję czy orzechy.

Czy istnieje związek pomiędzy białkiem a utratą wagi?

Tak. Istnieją badania, które jednoznacznie wskazują na taki związek. Według nich zwiększenie ilości białka w naszej codziennej diecie pozytywnie wpływa na zmniejszenie apetytu, a także naszej wagi, przyspieszenie metabolizmu oraz na poprawę składu ciała.

Dodatkowo białko pozytywnie wpływa na:

  • Zwiększenie masy mięśniowej
  • Wzmocnienie kości,
  • Szybsze gojenie się ran,
  • Zmniejszenie utraty mięśni u osób starszych.

Jak dużo białka powinno być w naszej codziennej diecie?

Tu sprawa jest dość kontrowersyjna i niejednoznaczna. Biorąc pod uwagę zalecenia-> 0,8g na kilogram masy ciała to człowiek ważący 70 kilogramów powinien dostarczyć organizmowi białko w granicach 56 gramów. I tyle powinno mu wystarczyć, aby zaspokoić dziennie zapotrzebowanie organizmu na ten makroelement. Wiele ekspertów w tej dziedzinie jest jednak innego zdania. Według nich jest to znacznie za mało. Zalecają 1,3g na kilogram masy ciała w diecie osoby starszej, a nawet 1,6 na kilogram masy ciała. Przy takich wartościach łatwiej jest stracić wagę, poprawić skład ciała oraz chronić mięśnie w procesie odchudzania się czy starzenia. Ważnym zaleceniem jest rozkładanie spożycia białka na cały dzień, a nie zaspokajanie potrzeb organizmu na ten makroelement podczas jednego posiłku. Dzięki temu organizm z łatwością będzie mógł efektywniej rozłożyć jego wykorzystanie.

Dieta wysokobiałkowa i jej główne zasady:

  • Sprawdź jakie masz zapotrzebowanie na białko biorąc pod uwagę swoją masę ciała i trzymaj się tego!
  • Jedz co najmniej 25-30 g białka wraz z posiłkami,
  • Wprowadź do swojej diety zarówno białko zwierzęce jak i te pochodzenia roślinnego.
  • Pamiętaj: jakość a nie ilość- wybieraj wysokojakościowe produkty takie jak: świeże mięso, jaja z wolnego wybiegu, dobry nabiał. Ogranicz przetworzone produkty.
  • Postaw na dobrze zbilansowaną dietę!

 

Dieta wysokobiałkowa jest bezpieczna i zdrowa dla większości osób. Jeśli jednak masz problemy ze zdrowiem warto jest rozpocząć dietę pod okiem dietetyka, bez względu na to czy jest to dieta wysokobiałkowa czy jakaś inna, modna aktualnie recepta na szczupłą fig