Cynk w diecie sportowca

Cynk w diecie sportowca

Cynk jest bardzo ważnym minerałem, niezbędnym do właściwego funkcjonowania naszego organizmu. Nie powinni o nim zapominać przede wszystkim sportowcy, bo to właśnie oni tracą najwięcej cynku podczas wysiłku fizycznego.

Cynk bardzo często jest pomijanym minerałem, a to właśnie dzięki jego prawidłowej zawartości w naszym organizmie jesteśmy w stanie zbudować odpowiednią odporność, a także zapobiegać kontuzjom, szybciej goić rany oraz regenerować ciało pomiędzy treningami. W związku z tym, że sportowcy tracą najwięcej cynku podczas pocenia się i wraz ze zwiększonym metabolizmem, tak ważna jest jego suplementacja. Sama żywność nie może zapewnić sportowcom właściwego poziomu cynku w organizmie. Dlatego lekarze zalecają osobom aktywnie ćwiczącym regularną, a jednocześnie niezbyt wysoką dawkę cynku w postaci suplementów.

Cynk w diecie

Cynk znajduje się przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego, czyli w mięsie, wątrobie cielęcej i wieprzowej, mleku, jajach, a także w rybach i w owocach morza. Dodatkowo cynk znajdziemy również w szpinaku czy w płatkach owsianych, a także w produktach pełnoziarnistych.

Weganie i wegetarianie, bez względu na ich poziom aktywności fizycznej, powinni regularnie sprawdzać swój poziom cynku i go suplementować.

Badania przeprowadzone w Nowej Zelandii na grupie 926 sportowców jednoznacznie wykazały stosunek wysiłku fizycznego do ilości cynku w organizmie. Badani spożywali dziennie 14mg cynku, czyli znacznie powyżej zalecanej dziennej dawki tego minerału. Rezultaty przeprowadzonych badań wykazały, że ilość cynku w organizmie sportowców była znacznie niższa niż ilość tego minerału w organizmie ludzi nie mających nic wspólnego z jakimkolwiek wysiłkiem fizycznym.

Dodatkowo cynk jest potrzebny do wzrostu, rozmnażania komórek, a także do produkcji testosteronu. Z kolei jego brak wpływa niekorzystnie na masę oraz siłę mięśni, czyli to, co jest tak ważne dla sportowców.

Objawy niedoboru cynku to między innymi:

  • Zaburzenia smaku i węchu,
  • Suchość w ustach,
  • Spadek libido,
  • Mniejsza tolerancja na alkohol.
  • Dodatkowo niskiemu poziomowi cynku towarzyszą:
  • Osłabienie organizmu,
  • Zaburzenia odporności i związane z tym częste infekcje,
  • Stany depresyjne,
  • Problemy skórne,
  • Wypadanie włosów.

Zalecana dawka cynku

W przypadku osób dorosłych, dawka ta nie powinna być większa niż: 11 mg dziennie u mężczyzn i 8 mg dziennie u kobiet. Cynk jest ważnym mikroelementem w diecie dzieci i zaleca się, aby ich dzienna dawka nie przekraczała 8mg. Kobiety ciężarne oraz karmiące powinny również zadbać o zawartość cynku w organizmie i nie przekraczać zalecanej dziennej dawki wynoszącej 12 mg.

Czy cynku może być za dużo?

Tak, zbyt duża dzienna dawka cynku (ponad 50mg) może przyczynić się do zakłóceń we wchłanianiu żelaza oraz innych minerałów, co w konsekwencji doprowadzi do niedoboru żelaza czy miedzi w organizmie. Dodatkowo wpływa na wzrost poziomu cholesterolu we krwi, zaburzenia odporności, zawroty i bóle głowy, a także nudności, wymioty i owrzodzenia.

Cynk jest mikroelementem niezbędnym do poprawnego funkcjonowania naszego organizmu, a niestety często dość zapomnianym. Jego niedobór jak i nadmiar może mieć poważne konsekwencje zdrowotne. Dlatego bardzo ważne jest wprowadzenie cynku jako suplementu do naszej codziennej diety zgodnie z dostępnymi zaleceniami.