Dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa

05.01.2021 | Dieta

Dieta bezglutenowa wyklucza produkty zawierające gluten białkowy, który znajduje się w ziarnach pszenicy, jęczmienia i żyta.

Najbardziej popularną dolegliwością, w przypadku której stosuje się dietę bezglutenową jest celiakia. Jej zdiagnozowanie oznacza konieczność rezygnacji z glutenu już do końca życia. Innymi chorobami, przy których powinno stosować się dietę bezglutenową jest nadwrażliwość na gluten czy alergia na pszenicę. We wszystkich tych przypadkach należy całkowicie wyeliminować gluten z diety. W przeciwnym wypadku będzie ci towarzyszył silny dyskomfort, ból brzucha, biegunka i inne niebezpieczne dla zdrowia dolegliwości, takie jak np. anemia.

Aby jednoznacznie stwierdzić, czy chorujemy na celiakię warto wykonać badania. Możemy poddać się zwykłemu badaniu krwi, a najpopularniejszym testem jest test tTG-IgA. Inną znaną metodą jest biopsja z jelita cienkiego.

Zanim zdecydujemy się na dietę bezglutenową zróbcie badania, a wyniki skonsultujcie z lekarzem, ponieważ dieta ta nie jest dietą przeznaczoną dla każdego. Osobom zdrowym zaleca się dobrze zbilansowaną dietę, w skład której wchodzi zarówno pszenica, jak i jęczmień czy żyto.

 

Celiakia jest to choroba autoimmunologiczna, w której organizm traktuje gluten jako zagrożenie i je atakuje. Podczas takiego ataku uszkadzane są ściany jelita, co z kolei wpływa na niedobory składników odżywczych, problemy z trawieniem, anemię czy wzrost ryzyka wielu szkodliwych chorób.

Osoby z celiakią skarżą się na ostre bóle brzucha, biegunki, zaparcia, wzdęcia, wysypki skórne, ból żołądka, utratę wagi, zmęczenie czy depresję.

Czego należy unikać na diecie bezglutenowej?

  • Pszenica, a także otręby pszenne, mąka pszenna, orkisz, durum czy kasza manna,
  • Jęczmień,
  • Żyto,
  • Pszenżyto,
  • Słód,
  • Drożdże piwowarskie.

Niestety przy diecie bezglutenowej powinniśmy odstawić:

  • Pieczywo na bazie pszenicy,
  • Makarony na bazie pszenicy,
  • Płatki z wyjątkiem tych oznaczonych jako bezglutenowe,
  • Wypieki typu ciastka, ciasta, pizza,
  • Przekąski typu batony, krakersy, chipsy, precle,
  • Sos sojowy, sos teriyaki,
  • Aromatyzowane napoje alkoholowe i piwo.

Najlepiej wyeliminować całkowicie ze swojej diety produkty przetworzone albo zacząć dokładnie czytać etykiety umieszczone na nich.

Dieta bezglutenowa ma wiele opcji i dopuszcza wiele produktów, dzięki którym można tworzyć zdrowe i smaczne potrawy.

Przynosi ona wiele korzyści, zwłaszcza osobom chorym na celiakię. Pomaga w łagodzeniu objawów trawiennych, zmniejsza przewlekłe stany zapalne, a także zwiększa nasze pokłady energii i zmniejsza naszą wagę.